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‘Make Available’ Clause- Tracing the 
Contours

The taxation of fees for technical services/fees for included services (‘FTS/FIS’ in short) is of 
paramount importance and probably one of the most debated topic in the context of international 
taxation. There are various issues vis-a-vis taxability of FTS, namely taxability of cross charges, 
the existence of human intervention whether a prerequisite, what constitutes a ‘standard facility’, 
taxability in cases where the double taxation avoidance agreement (‘DTAA/Treaty’ in short) does 
not have FTS clause, etc. Interpretation of the ‘make available’ condition in certain Treaties is also 
the most contentious issue amongst others. 
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(Contributed by the Committee on International Taxation 
of ICAI. Comments may be sent to citax@icai.in.)

1. ‘Making Available’ Fees for Technical 
Services
Section 9(1)(vii)(b) of the Income-tax Act, 1961 
(‘Act’ in short) provides that FTS shall be deemed to 

accrue or arise in India where such FTS is payable 
by a resident. The Explanation after Section 9(2) as 
inserted by the Finance Act 2010 clarifies that FTS 
shall be deemed to accrue or arise in India whether  
or not the services are rendered in India.  
Accordingly, under the Act, FTS would be taxed 
based on the ‘payer rule’, i.e. based on the residence 
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of the payer, irrespective of the place of rendering 
the services. It may be noted that the condition of 
‘make available’ does not exist in the provisions of 
the Act dealing with FTS.

As regards the taxability of FTS in terms of the 
respective DTAA, under most of the tax treaties 
entered by India with other countries, technical 
services shall be deemed to arise in a Contracting 
State in which the payer is a resident. However,  
the Source State may also have right to tax the  
same. While in certain DTAA’s1, the definition 
of FTS/FIS is more restricted as it requires  
satisfaction of the ‘make available’ condition with 
respect to such services. There are certain DTAAs2 
which do not contain the condition of ‘make  
available’ specifically in the Article on FTS but in the 
form of a Most Favoured Nation (MFN) clause in the 
Protocol.

A distinction needs to be made between 
services rendered and services which are made 
available. While all services that are made available 
are necessarily rendered, not all services that  
are rendered, ‘make available’ the technical 
knowledge, skill, etc. to enable the recipient 
to derive an enduring benefit and apply the  
technology contained therein. The Authority for 
Advance Ruling (AAR) in the case of Intertek  
Testing Services3 has reflected upon the difference 
between the rendering of services and ‘make 
available’ of services. The Authority held that in 
order to fit into the terminology of ‘make available’, 
the following conditions need to be satisfied:
i.	 Technical knowledge, skills, etc. must remain 

with the person receiving the services even after 
the agreement comes to an end.

ii.	 The technical knowledge or skills of the provider 
should be imparted to the recipient. 

iii.	 The recipient should be in a position to deploy 
similar skills or technology or techniques in 
future without the aid or assistance of the 
service provider.

None of the DTAAs referred above defines as 
to what is meant by the expression ‘make available’ 
except for the India-USA DTAA. The explanation 
provided in the Memorandum of Understanding 
(MOU) appended to the India-US DTAA is as 
follows:

“Generally speaking, technology will be  
considered "made available" when the person 
acquiring the service is enabled to apply the 
technology. The fact that the provision of the service 
may require technical input by the person providing 
the service does not per se mean that technical 
knowledge, skills, etc., are made available to the 
person purchasing the service, within the meaning 
of paragraph 4(b). Similarly, the use of a product  
which embodies technology shall not per se be 
considered to make the technology available.” 
(Emphasis supplied)

Apart from the explanation with respect to the 
term ‘make available’, the MOU even gives examples 
of certain services like bio-technical services, 
food processing, geological surveys, etc. wherein 
technology is made available. 

2. Analysing Taxability of Bio Analytical/ 
Clinical Testing Service vis-a-vis FTS/FIS
There are quite a few rulings which have analysed 
the taxability of payments made to non-residents  
for services in the nature of bio-analytical test, 
clinical tests, and other certifications of similar 
nature. The Ahmedabad Tribunal recently in the 
case of B.A. Research India Pvt Ltd4 has analysed 
whether the payments for bio-analytical services 
would be chargeable to tax in India as FTS/FIS 
by virtue of the provisions of the Act read with 
the respective DTAAs. In the instant case, the  
non-resident entities carried on bio-analytical 
services on the sample supplied by taxpayer. The  
non-resident entity performed the requisite tests 
outside India and submitted its report to the  
taxpayer. The non-resident entity did not have a PE 
in India. The services were utilised by the taxpayer 
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While all services that are made available are 
necessarily rendered, not all services that are 

rendered, ‘make available’ the technical knowledge, 
skill, etc. to enable the recipient to derive an enduring 

benefit and apply the technology contained therein. 
The Authority for Advance Ruling (AAR) in the case 
of Intertek Testing Services has reflected upon the 
difference between the rendering of services and 

‘make available’ of services.  

1	 India-Australia; India-Canada; India-Netherlands; India-Singapore; India-Finland; India-Malta; India-UK; India-USA;  India-Cyprus; India-Portugese 
Republic

2 	India-Belgium; India-France; India-Hungary; India-Israel; India-Kazakastan; India-Spain; India-Sweden
3 	Intertek Testing Services India (P.) Ltd., In re [2008] 307 ITR 418 (AAR)
4 ITO vs. B.A.Research India Pvt. Ltd. (ITA No 3106/Ahd/2011) dtd 30-11-2015
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for earning income from source in India which is 
manufacturing of drugs in India and subsequent 
sales.

The taxpayer’s contention was that since the 
services did not ‘make available’, the same were 
not taxable in India by virtue of the relevant 
Article on FTS/FIS. The Revenue placed reliance 
on the decision of Jindal Thermal Power Company 
Limited (2009) 225 CTR 220 and contented that the  
payments made to non-residents are to be included 
in the total income whether or not services have 
been rendered in India.

The Tribunal held that the taxpayer had sent 
samples to the experts outside India and the experts 
submitted their report. The services rendered  
to the taxpayer were neither made available nor  
was the taxpayer subsequently in a position to apply 
the skill on its own. As regards the contention of 
Revenue, the Tribunal held that post amendment 
of Section 9, the decision in the case of Jindal 
Thermal (supra) on this issue is no longer a good 
law. The Tribunal even observed that the Revenue 
has not placed any material on record to rebut  
that the services were actually not made available 
to the taxpayer. Thus, it was held that the said  
services cannot be categorised as FTS/FIS under the 
DTAAs with USA and Canada.

As regards the interpretation of the connotation 
‘make available’ in the definition of fees for  
technical services in the tax treaties are concerned, 
it has been held in many cases5 that the issue is 
no more res integra and the judicial view on the  
similar factual matrix is more or less settled. ‘Make 
available’ in many judicial precedents is held to be a 
condition precedent for invoking the clause for FTS/
FIS. 

The connotation ‘make available’ has not been 
specifically defined either under the Act or in the 
DTAAs and therefore, recourse to the available 
judicial precedents shall be required. While there 
are numerous judgments6 on which reliance  
can be placed while adopting a view as to whether 
services are ‘made available’, for the sake of brevity 
and with an intent to limit the discussion around  
the specific scope of services as discussed in the  
case of B.A. Research (supra), reference is being 
made to only few of the following cases to analyse 
how Courts have interpreted the expression ‘make 
available’:
•	 De Beers India Minerals Pvt. Ltd.7
	 In the instant case, for the purpose of  

carrying out the geophysical survey, the 
taxpayer entered into an agreement with M/s 
Fugro Elbocon B.V. Netherland to conduct the 
air borne survey for providing high quality, 
high resolution, and geophysical data suitable 
for selecting probable kimberlite targets. The 
Karnataka High Court while deliberating upon 
as to what is the meaning of ‘make available’ 
observed as under:

	 “22. … The technical or consultancy service 
rendered should be of such a nature that it 
"makes available" to the recipient technical 
knowledge, know-how and the like. The service 
should be aimed at and result in transmitting 
technical knowledge, etc. so that the payer of 
the service could derive an enduring benefit  
and utilize the knowledge or know-how 
on his own in future without the aid of the 
service provider. In other words, to fit into the  
terminology "making available", the technical 
knowledge, skill etc., must remain with the 
person receiving the services even after the 
particular contract comes to an end. It is not 
enough that the services offered are the product 
of intense technological effort, and a lot of 
technical knowledge and experience of the service  
provider have gone into it. The technical 
knowledge or skills of the provider should be 
imparted to and absorbed by the receiver so 
that the receiver can deploy similar technology 
or techniques in the future without depending 
upon the provider. Technology will be considered 
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Technology will be considered "made available" 
when the person acquiring the service is enabled to 
apply the technology. The fact that the provision of 

the service may require technical input by the person 
providing the service does not per se mean that 

technical knowledge, skills, etc., are made available to 
the person purchasing the service, within the meaning 

of paragraph 4(b).

5 	ABB Inc vs. DDIT (2015) 59 Taxmann 159 (Bang Trib); ITO vs. Veeda Clinical Research (P) Ltd.(2013) 156 TTJ 115(Ahd Trib)
6 	Guy Carpenter & Co. Ltd. 346 ITR 504 (Del); Endemol India Private Limited [2014] 361 ITR 340 (AAR); Worley Parsons Services Pvt. Ltd. 313 ITR 74 

(AAR); Shell Technology India Private Limited [(2012) 345 ITR206(AAR)]; Wockhardt Ltd. vs. ACIT [(2011) 10 Taxmann.com 208 (Mum ITAT)]; 
   RR Donnelley India Outsource Private Limited [AAR No.883of 2010]
7 	 CIT vs. De Beers India Minerals (P) Ltd. (2012) 21 Taxman 214 (Kar)
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"made available" when the person acquiring  
the service is enabled to apply the technology. 
The fact that the provision of the service 
that may require technical knowledge, skills, 
etc., does not mean that technology is made 
available to the person purchasing the service, 
within the meaning of paragraph (4)(b). 
Similarly, the use of a product which embodies 
technology shall not per se be considered to 
make the technology available. In other words, 
payment of consideration would be regarded 
as "fee for technical/included services" only if 
the twin test of rendering services and making  
technical knowledge available at the same time 
is satisfied.”

•	 Anapharm Inc8

In this case, fees were paid for clinical and bio-
analytical services provided to pharmaceutical 
companies in India. The methods of analysis were 
not disclosed to the clients. The AAR observed the 
following: 

“It is, thus, fairly clear that mere provision of 
technical services is not enough to attract Article 
12(4) (b). It additionally requires that the service  
provider should also make his technical knowledge, 
experience, skill, know-how, etc. known to the  
recipient of the service so as to equip him to 
independently perform the technical function himself 

in future, without the help of the service provider. 
In other words, payment of consideration would be 
regarded as “fee for technical/included services” only 
if the twin tests of rendering services and making 
technical knowledge available at the same time is 
satisfied.” 
•	 Denial Measurement9

In this case, the taxpayer made payments to  
non-resident in respect of wet calibration and  
testing of ultrasonic meters. The services were 
provided outside India, and only the certificate/
report was given to the taxpayer which did 
not mention the process of how the testing or  
calibration was carried out. Therefore, the Tribunal 
held that due to non-compliance of the ‘make 
available’ condition, the services could not be  
treated as fees for technical services.
•	 Wockhardt Ltd.10 
In the instant case, the taxpayer in order to market 
the generic drugs in markets overseas like USA/ 
Canada was required to carry out bio-equivalence 
tests through CROs. Accordingly, generic drugs 
developed by the taxpayer were sent for testing at 
the laboratories of CROs in USA, UK, Canada, etc. 
CROs conducted the test and experiments on these 
drugs and send back analysis report containing 
results of such test and experiment. The Tribunal 
observed that the CROs use their own skills, 
equipment’s, etc. to prepare the report. The CROs 
supplied only an analysis report to the taxpayer,  
and there is no parting with their skills and know- 
how to the taxpayer.

3. Some Thoughts to Ponder…
Apparently from the above discussion, it appears  
that if the ‘make available’ condition is not 
satisfied, bio-analytical test, clinical tests and 
other certifications of similar nature carried out 
by the non-residents shall not be taxable in India.  
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Payment of consideration would be regarded as “fee 
for technical/included services” only if the twin test of 
rendering services and making technical knowledge 

available at the same time is satisfied.  

The Chennai Tribunal has held that in the absence of 
the FTS clause in DTAA, services rendered by non-
residents may be made liable to tax in India as per 

the Indian tax laws. Bangalore Tribunal has however, 
held that in the absence of FTS clause, payments 

made even if assumed to be FTS will be governed by 
the respective Article dealing with business profits/

income.

8 	Anapharm Inc. In re (2008) 174 Taxmann 124 (AAR)
9  ITO vs. Denial Measurement Solutions (2014) ITA No 828/AHD/2010 (Ahd Trib)
10  Wockhardt Ltd. vs. ACIT (2011) 10 Taxman 208 (Mum Trib)
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However, it may be pertinent to note that there 
are numerous aspects that need consideration  
while analysing whether the services are taxable  
as FTS/FIS or not. Few observations/comments  
that need to be borne in mind are mentioned 
hereunder:
•	 There are various DTAAs like India-Mauritius, 

India-Malaysia, India-Sri Lanka, which do not 
have FTS/FIS clause in their respective tax 
Treaties. There are contrary views upholding 
the taxability or otherwise in such cases. 
The Chennai Tribunal has held11 that in the  
absence of the FTS clause in DTAA, services 
rendered by non-residents may be made 
liable to tax in India as per the Indian tax 
laws. Bangalore Tribunal12 has however, held  
that in the absence of FTS clause, payments 
made even if assumed to be FTS will be  
governed by the respective Article dealing with 
business profits/income.

•	 The expression ‘make available’ has been used 
in several DTAAs like Netherlands, Australia, 
US, UK, etc. However, the expression has 
been explained only in the Indo-US DTAA 
and therefore, the issue for consideration is 
that whether the same explanation can be  
imported to other treaties where the relevant 
article contains the term ‘make available’? 
While it may be correct to say that the MOU 
relating to India-USA Treaty would not apply 
to any other treaty, but when the expression  
has been interpreted and explained in a way  
that is consistent with the meaning attributed 
to it, the explanation does become a valuable 
aid for interpretation. The Protocol to India-
Netherland DTAA specifically mentions 
“The memorandum of understanding and 
the confirmation of understanding, dated 
September 12, 1989 with reference to paragraph 
4 of article 12 of the Indo-USA Double Taxation 
Avoidance Convention (DTAC), will apply 
mutatis mutandis for the purpose of paragraphs 
III, IV, V and VI above.” In view of above, it  
may be inferred that when the provisions are 
pari materia to each other, different meanings 
may not be assigned to the provisions unless 
there is anything repugnant in the context. 

•	 Interestingly, there are some peculiar DTAAs 
as well, for example, the India-Israel DTAA, 
wherein apart from the MFN clause, other 
beneficial provisions13 with respect to payments 
in the nature of FTS also exists. Payments in 
the nature of FTS shall be taxable in India only 
upon satisfaction of twin conditions i.e. services 
are rendered in India and the payer is a resident 
of India. Thus, where such stated services are 
rendered in Israel, the same shall not be taxed 
in India. However, this condition is in complete 
contradiction with the Explanation to Section 
9(2) which states that services shall be taxed 
in India whether or not the non-resident has 
rendered services in India.

Another important issue that one needs to take 
cognisance of is whether the onus to prove that the 
taxpayer has transferred technology skill, etc. rests 
with the Revenue? Unlike the onus to prove the 
existence of permanent establishment (PE), there are 
not many judgments wherein this aspect has been 
analysed. The decision of the Hon’ble Ahmedabad 
Bench of ITAT in the case of Veeda Clinical14 may 
be worth taking a note. The Tribunal held that “In 
any case, in order to successfully invoke the coverage 
of training fees by ‘make available’ clause in the 
definition of fees for technical services, the onus is 
on the revenue authorities to demonstrate that these 
services do involve the transfer of technology. That 
onus is not at all discharged by the assessing officer 
or even by the learned departmental representative.”

In view of the rulings available now, it is hoped 
that the same will be taken note of by the assessing 
officers and would be of benefit to both sides in 
reducing litigation. 
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11  TVS Electronics Ltd. (TS-421-ITAT-2012)(Chennai Trib)
12  Spice Telecom vs. ITO (2008) 113 TTJ 502 (Bang)
13  Article 12(5) of India-Israel DTAA- “Fees for technical services shall be deemed to arise in a Contracting State when the services are rendered in that 

State and the payer is that State itself, a political sub-division, a local authority or a resident of that State.”
14 ITO vs. Veeda Clinical Research (P) Ltd(2013) 156 TTJ 115(Ahd Trib)


